Majčino mleko

Šta predstavlja majčino mleko?

Pored svih mogućih naučnih i medicinskih dostignuća vezanih za novorođenčad, bilo da smo roditelji ili to tek planiramo da postanemo, nekako intuitivno znamo da priroda uvek zna najbolje. To se odnosi i na pitanju-koja je idealna hrana za vašu bebu? Odgovor je uvek na prvom mestu-majčino mleko.

Majčino mleko predstavlja idealnu formulu za ishranu vaše bebe. Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje isključivo dojenje prvih šest meseci života bebe, kao i da se dojenje nastavi najmanje 12 meseci.

Prednosti dojenja su brojne i za bebe i za majke. Bebe može zaštititi od infekcija i smanjiti stope kasnijih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, gojaznost i astmu. Za majke dojenje pomaže da se materica skupi i da krvarenje prestane brže nakon porođaja. Dojenje može smanjiti rizik od raka dojke i jajnika i takođe pruža odličan način da se majke povežu sa svojom bebom. Majčino mleko je najbolji izvor ishrane za novorođenče. Mnoge komponente u majčinom mleku pomažu u zaštiti vaše bebe od infekcije i bolesti.

Hranljive materije koje se nalaze u majčinom mleku

Majčino mleko sadrži dve vrste proteina: surutku i kazein. Približno 60% je surutka, dok je 40% kazein. Ova ravnoteža proteina omogućava brzo i lako varenje. Otprilike 60-80% svih proteina u majčinom mleku su proteini surutke, koji imaju odlična svojstva zaštite od infekcija. Neki od specifičnih proteina koji se nalaze u majčinom mleku su laktoferin, sekretorni IgA, lizozim, i oni imaju antiinflamtornu funkciju, štite bebu od virusa i bakterija, podstiču formiranje zdrave crevne flore i doprinose boljem varenju. Proteini u majčinom mleku se lakše svare nego u formuli ili kravljem mleku. Kalcijum i gvožđe iz majčinog mleka se takođe lakše apsorbuju.

Pored proteina, majčino mleko sadrži i zdrave masti, vitamine A, C, D, E i K, ugljene hidrate (laktozu). Majčino mleko ima savršenu kombinaciju proteina, masti, vitamina i ugljenih hidrata. Ne postoji ništa bolje za zdravlje vaše bebe.

Preporuke dojenja i čuvanja majčinog mleka

Za majke koje doje bebu postoji niz korisnih preporuka u vezi majčinog mleka za koje bi trebalo da znaju. Recimo, ako dojite bebu i vraćate se na posao ili tražite veću fleksibilnost, možete razmisliti o korišćenju pumpe za grudi. A kada počnete da pumpate mleko, važno je da znate kako da bezbedno čuvate izdvojeno mleko. Uzmite u obzir ove stvari koje treba i ne treba raditi za skladištenje majčinog mleka.

Koja vrsta posude treba da se koristi za skladištenje isceđenog majčinog mleka?

Pre isceđivanja ili rukovanja sa majčinim mlekom, operite ruke sapunom i vodom. Zatim nakon ispumpavanja smestite mleko u čistu, zatvorenu staklenu posudu za hranu ili tvrdu plastičnoj posudi koja nije napravljena od hemijskog bisfenola A (BPA). Takođe možete koristiti posebne plastične kese dizajnirane za sakupljanje i skladištenje mleka.

Izbegavajte da čuvate majčino mleko u omotima za flaše za jednokratnu upotrebu ili plastičnim kesama namenjenim za opštu upotrebu u domaćinstvu.

Koji je najbolji način za čuvanje isceđenog majčinog mleka?

Koristeći vodootporne etikete, označite svaku posudu sa datumom kada ste iscedili majčino mleko. Ako čuvate izdojeno mleko u ustanovi za čuvanje dece vaše bebe, dodajte ime vaše bebe na etiketu.

Stavite posude u zadnji deo frižidera ili zamrzivača, gde je temperatura najniža. Ako nemate pristup frižideru ili zamrzivaču, privremeno odložite mleko u izolovani hladnjak sa paketima leda.

Napunite pojedinačne posude mlekom koje će vašoj bebi biti potrebno za jedno hranjenje. Možete početi sa otprilike 60 do 120 mililitara mleka, a zatim prilagoditi po potrebi. Takođe razmislite o čuvanju manjih porcija mleka – 30 do 60 mililitara – za neočekivane situacije ili kašnjenja u redovnom hranjenju. Majčino mleko se širi dok se smrzava, pa nemojte puniti posude do vrha.

Da li se može dodati sveže isceđeno majčino mleko u već uskladišteno mleko?

Sveže izceđeno majčino mleko možete dodati u rashlađeno ili zamrznuto mleko. Međutim, dobro ohladite sveže ceđeno majčino mleko u frižideru ili hladnjaku sa paketima leda pre nego što ga dodate u prethodno ohlađeno ili zamrznuto mleko. Nemojte dodavati toplo majčino mleko u smrznuto majčino mleko jer će to prouzrokovati da se smrznuto mleko delimično odmrzne.

Koliko dugo se čuva izdojeno majčino mleko?

Koliko dugo možete bezbedno da čuvate izdojeno majčino mleko zavisi od načina skladištenja. Razmotrite ove opšte smernice:

Sobna temperatura. Sveže isceđeno majčino mleko može se držati na sobnoj temperaturi do šest sati. Međutim, optimalno je koristiti ili pravilno čuvati majčino mleko u roku od četiri sata, posebno ako je prostorija topla.

Izolovani hladnjak. Sveže isceđeno majčino mleko može se čuvati u izolovanom hladnjaku sa paketima leda do jednog dana.

Frižider. Sveže isceđeno majčino mleko može se čuvati u zadnjem delu frižidera do četiri dana u čistim uslovima. Međutim, optimalno je iskoristiti ili zamrznuti mleko u roku od tri dana.

Zamrzivač. Sveže izceđeno majčino mleko može se čuvati u zamrzivaču do 12 meseci. Međutim, korišćenje zamrznutog mleka u roku od šest meseci je optimalno.

Imajte na umu da istraživanja pokazuju da što duže čuvate majčino mleko – bilo u frižideru ili zamrzivaču – to je veći gubitak vitamina C u mleku.

Takođe je važno napomenuti da se vaše majčino mleko menja kako bi zadovoljilo potrebe vaše bebe. Takođe, smernice za skladištenje mogu se razlikovati za nedonoščad, bolesnu ili hospitalizovanu bebu.

Kako da se odmrzne smrznuto majčino mleko?

Prvo odmrznite najstarije mleko. Stavite zamrznutu posudu u frižider noć pre nego što nameravate da ga upotrebite. Takođe možete lagano zagrejati mleko tako što ćete ga staviti pod toplu tekuću vodu ili u posudu sa toplom vodom.

Ne zagrevajte zamrznutu bocu u mikrotalasnoj pećnici ili vrlo brzo na šporetu. Neki delovi mleka mogu biti previše vrući, a drugi hladni. Takođe, neka istraživanja sugerišu da brzo zagrevanje može uticati na antitela mleka.

Potrebno je više istraživanja o tome da li se prethodno zamrznuto mleko koje je odmrznuto može ponovo zamrznuti i bezbedno koristiti. Međutim, mnogi stručnjaci preporučuju da se odmrznuto mleko koje se ne iskoristi u roku od 24 sata bacite.

Da li odmrznuto majčino mleko miriše ili izgleda drugačije od svežeg majčinog mleka?

Boja vašeg majčinog mleka može se malo razlikovati u zavisnosti od vaše ishrane. Takođe, može izgledati da odmrznuto majčino mleko ima drugačiji miris ili konzistenciju od sveže ceđenog mleka. I dalje je bezbedno hraniti svoju bebu. Ako vaša beba odbija odmrznuto mleko, skraćivanje vremena skladištenja može pomoći.

Koju hranu treba da jedete tokom dojenja?

Ako dojite, svojoj bebi dajete hranljive materije koje će podstaći rast i zdravlje. Međutim, možda imate pitanja o tome koja hrana i piće su najbolji za vas, i kako vaša ishrana može uticati na vaše majčino mleko i bebu.

Da, možda ćete morati da jedete malo više- oko dodatnih 330 do 400 kalorija dnevno, da biste dobili energiju i ishranu za proizvodnju mleka.

Usredsredite se na donošenje zdravih izbora kako biste podstakli proizvodnju mleka. Odlučite se za hranu bogatu proteinima, kao što su nemasno meso, jaja, mlečni proizvodi, pasulj, sočivo i morski plodovi sa niskim sadržajem žive. Birajte razne integralne žitarice, kao i voće i povrće.

Birajte hranu bogatu gvožđem, proteinima i kalcijumom. Dobri izvori gvožđa uključuju sočivo, obogaćene žitarice, lisnato zeleno povrće, grašak i sušeno voće, kao što su suvo grožđe. Da biste pomogli svom telu da apsorbuje gvožđe, jedite hranu bogatu gvožđem sa hranom bogatom vitaminom C, kao što je citrusno voće.

Dobri izvori kalcijuma su mlečni proizvodi i tamnozeleno povrće. Druge opcije uključuju proizvode obogaćene kalcijumom i obogaćene, kao što su sokovi, žitarice, sojino mleko, sojin jogurt i tofu.

Određena hrana i pića zaslužuju oprez i izbegavanje dok dojite- alkohol, kofein i riba sa visokim sadržajem žive.

Konzumacija raznovrsne hrane tokom dojenja promeniće ukus vašeg majčinog mleka. Ovo će vašu bebu izložiti različitim ukusima, što bi mu moglo pomoći da lakše prihvati čvrstu hranu u budućnosti.

Da biste bili sigurni da vi i vaša beba dobijate sve vitamine koji su vam potrebni, vaš lekar može preporučiti da nastavite sa dnevnim uzimanjem suplemenata dok ne prestanete sa dojenjem.

Razmotrite suplementaciju

U skladu sa vašim potrebama i zdravstvenim stanjem lekar vam može preporučiti odgovorajuću suplementaciju vitaminima i probioticima, gde može biti naglasak na kompleks vitamina B i vitamin D, zbog dojenja i potreba vaše bebe za vitaminom D.

Stoga, od prvog dana rođenja bebama se posebno preporučuju probiotske kapi Bebicol sa cinkom, koje sadrže probiotsku kullturu Lactobacillus Rhamnosus, cink i vitamin D3.

Probiotske kapi Bebicol sa cinkom doprinose formiranju zdrave crevne flore bebe, i pospešuju jačanje imuniteta vaše bebe.

 

 

Literatura:

  1. American Pregnancy Association : “What’s In Breast Milk?” https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/first-year-of-life/whats-in-breastmilk/ ;
  2. “Breastfeeding the Newborn”: Clinical Strategies for Nurses. Biancuzzo, Marie, 1999.
  3. “Breastfeeding: How to Breastfeed Your Baby Renfrew”, Mary, et al, 2004.
  4. Mayo Clinic: “Infants and toddler health” https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breast-milk-storage/art-20046350 ;
  5. Mayo Clinic : “Breast milk storage: Do’s and don’ts”; https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-nutrition/art-20046912#:~:text=What%20foods%20should%20I%20eat,well%20as%20fruits%20and%20vegetables.