GRČEVI

U prvih mesec dana, digestivni sistem bebe je nezreo, često nedostaju dobre bakterije, pa je proces varenja hrane otežan. Stvaraju se gasovi u crevima , koji rastežu creva i proizvode bol zbog kog beba plače. Reč je o kolikama, ili grčevima, jednom od najčešćih razloga posete pedijatru u najranijem periodu posle rođenja bebe. Najčešći uzrok nastanka grčeva jeste nerazvijena mikrobiota i smanjen broj korisnih bakterija u crevima. Šta su grčevi ? Grčevi su fiziološka pojava koju karakteriše plač bebe, bez naočigled posebnog razloga. Beba neutešno plače “iz čista mira”, teško se smiruje, obično u večernjim satima. Možete primetiti da se grči, stiska prste, izvija leđa, i naizmenično, pruža i skuplja nožice. Za grčeve važi pravilo trojke – beba dnevno plače najmanje 3 sata, 3 dana u nedelji, bar 3 meseca. Zbog čega nastaju grčevi ? Grčevi su fiziološka pojava, ne uzrokuju ih oboljenja, već su isključivo faza u razvoju bebe. Pretpostavka je da su grčevi posledica navikavanja i prilagođavanja ishrani sistema za varenje bebe. Nauka je opisala uzroke poput nezrelosti digestivnog trakta, kao i nedostatak laktaze ( enizima koji vari mleko ). Istraživanja su pokazala da grčevi kod beba najčešće nastaju zbog smanjenog broja korisnih, a povećanog broja patogenih bakterija, što se stručno zove disbioza. Usled poremećenog sastava mikrobiote i smanjenog broja korisnih bakterija, oteženo je varenje hrane, nakupljaju se gasovi i zbog senzacije bola koju stvaraju, beba plače.

KOLIKE U BROJEVIMA

Statistika kaže da 30 % beba ima kolike ili grčeve. Zbog njih češće plaču bebe dečaci, a 1:1 je odnos beba koje su dojene I koje imaju grčeveu odnosu na bebe koje se hrane mlečnom formulom. Za grčeve važi pravilo 3 (trojke) , koji znači da beba dnevno plače najmanje 3 sata, 3 dana u nedelji, bar 3 meseca. Grčevi se obično javljaju 2. nedelje nakon rođenja, a prestaju sa navršena 4 meseca. Date od 1. dana, probiotske korisne bakterije pomažu kod tegoba izazvanih grčevima i prekomerni plač. Kako razlikovati plač zbog grčeva, i plač zbog bolesti ? Beba koja plače zbog kolika, ima periode kada je potpuno smirena i kada spava, i nikada ne odbija hranu. Beba koja plače zbog bolesti neutešno plače, “ječi” i odbija hranu. Ako beba uz to ima sluzave i tečne stolice, ne jede i ne napreduje, siguran je znak da nisu grčevi po sredi i tada treba za svaki slučaj posetiti pedijatra.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve ? Kada su grčevi česti oni ometaju normalan bebin san i povećavaju uznemirenost roditelja pa se nešto mora preduzeti! Postupci koji mogu ublažiti grčeve su masaža stomačića, topla pelena preko trbuha, nežno ljuljuškanje. Položaj bebe na boku sa kolenima ka grudima takođe može da pomogne! Brojne kliničke studije su potvrdile da jedino probiotske korisne bakterije imaju pozitivan efekat kod grčeva. Čarobne kapi probiotskih bakterija od 1. dana obogaćuju mikrobiom novorođenčeta i sprečavaju začarani krug uznemirenosti i plakanja zbog grčeva.

ATOPIJA

Kada pedijatar kaže da je dete atopijske konstitucije, to znači da ima sklonost ka alergijama. Atopija se najčešće nasleđuje po majčinoj liniji, ali su važni i faktori spoljne sredine koji provociraju nastanak alergija. Ako mama ima neki oblik atopije, verovatnoća da dete ima je 30%. Ukoliko oba roditelja imaju, verovatnoća je 70%. Atopija se može manifestovati:

NA KOŽI

Prva i najčešća manifestacija atopije se viđa kod tek rođenih beba, u vidu pečata suve i crvene kože na obraščićima i po telu bebe, poznatiji kao ekcemi. Koža beba koje imaju atopiju je suva i sklona je osipanju.

Na digestivnom traktu

Odojče ima nutritivne alergije, tj. alergije na hranu. Najčešće alergije u dobi odojčeta su na kravlje mleko, jaja, kikiriki i arašide (jezgrovito voće – lešnik, badem, orah).

Na respiratornom traktu

kada dete vremenom razvija astmu i alergijski rinitis.

ATOPIJSKI MARŠ

Progresija (pogoršanje) alergijskih oboljenja u detinjstvu se naziva atopijski marš. Alergije ukoliko se ne koriguju, vremenom se udružuju i pogoršavaju tokom života.

Ovo stanje je poznato kao ATOPJISKI MARŠ. Marš napreduje uvek istim redosledom. Počinje u dobi novorođenčeta, često u prva 2 meseca života kao ekcem na licu i po telu i suva atopična koža, potom sledi alergije na hranu, astma, alergijski rinitis sa sekrecijom i svrabom nosa i alergije na alergene iz vazduha. Dete može kroz život proći sve ove faze redom. Najnovija istraživanja su pokazala da dodatkom korisnih bakterija i bogaćenjem mikrobiote još u trudnoći majke i odmah po rođenju deteta možemo uticati na atopijski marš!

ALERGIJE I IMUNITET

Raznovrsnost mikrobiote  deteta bitno utiče na aktivnost imuniteta i alergije. Dokazano je da bogaćenjem mikrobiote dobrim bakterijama može pomoći kod ekcema i alergiskog dermatitisa mališana i daljeg napredovanja alergija, tzv.atopijski marš. Iako nejasnim mehanizmom, postoje dokazi da probiotici mogu imati pozitivan uticaj kod mališana koji imaju alergije na hranu. Smatra se da je u tom domenu korist od probiotika da utiču pozitivno na jačanje imuniteta zida creva, smanjuju propustljivost creva i sprečavaju ulazak alergena. Higijenska hipoteza objašnjava da je za stimulaciju imuniteta vrlo važno da se beba izloži mikroorganizmima u trudnoći i prvih 6 meseci života. Na taj način se razvija imunitet. Ukoliko beba ne dolazi u dodir sa mikroorganizmima, imunitet nije naučio da prepoznaje spoljne antigene. Obične stimuluse iz okruženja prepoznaje kao neprijatelje i burno reaguje na njih preteranim lučenjem antitela što je alergijska reakcija. Dodatno, kod alergija postoji povećana propustljivost crevnog zida za alergene, što je posledica oslabljenog sastava mikrobiote. Zbog toga je od izuzetne važnosti izlaganje novorođenčeta dobrim bakterijama u periodu pre rođenja i najmanje do 6. meseca posle rođenja. Dodavanjem korisnih bakterija u tom periodu, jača se imunitet creva odojčeta, smanjuje propustljivost za patogene, i doprinosi smanjenju alergijskih reakcija.

SAVET ZA BEBE SA EKCEMOM I ALERGIJAMA

Istraživanja su pokazala da je moguće prevenirati i zaustaviti atopijski marš. Ako reagujemo pre pojave ekcema i atopijskog dermatitis preveniramo ne samo dermatitis i ekceme, već i razvoj alergija kasnije. To podrazumeva izgradnju i održavanje odbrambene funkcije kože odojčadi (emolientne kreme), dojenje, upotrebu probiotika i vitamina D3 tokom trudnoće i dojenja, kao i tokom prvih par meseci života pa do godinu dana bebe. Kada se već razvio ekcem i atopisjki dermatitis, možemo pomoći ublažavanjem kliničke slike. Od ključnog značaja je suplementacija korisnih bakterija u prvih 1000 dana života deteta.

MIKROBIOTA

ODOJČE 2. mesec – 1 godina

MLEČNA I NEMLEČNA ISHRANA

Važan korak u životu Vas i Vaše bebe jeste prelazak sa dojenja na čvrstu hranu.. Ovo je period kada se mogu javiti nevolje u stomačiću bebe – gasovi, nadutost i tvrda stolica. Sve ovo je rezultat nespremnosti crevnog sistema bebe da svari čvrste namirnice. Dodaci probiotskih bakterija podržavaju razvoj zdravog mikrobioma i pružaju podršku boljem varenju.

Kako Vaša beba napuni 4 – 6 meseci, dojenje ili formula ne pružaju više dovoljno nutritivno i energetski vredne materije neophodnih za pravilan rast i razvoj. Vreme je da Vaša beba okusi i prvu čvrstu hranu. Iako dojenje ostaje važan izvor ishrane do godinu dana i kasnije, čvrste materije će postepeo činiti veći deo ishrane Vašeg deteta.

Majčino mleko je najzdravija hrana na svetu, a prednosti dojenja je mnogo veća nego što možete i da zamislite. Zbog svojih mnogih prednosti, Svetska zdravstvena organizacija sada preporučuje da se bebe isključivo doje u prvih šest meseci života, a preporuka je da se sa dojenjem nastavi do navršene 2. godine. Majčino mleko sadrži čitav niz korisnih bakterija koje pomažu da se formira mikrobiom, koji je od 1. dana zaslužan za pravilan razvoj imuniteta I zaštitu od bolesti kroz čitav život.

Dojenje mamama pomaže da se brže oporave od porođaja i u zaštiti od nekih bolesti. Nepisano pravilo je da bebe koje sisaju bolje prihvataju čvrstu hranu i u kasnijem životu vole da isprobavaju nove ukuse i teksture, jer dok sisaju, putem majčinog mleka, se upoznaju sa različitim ukusima i tada već zavole raznovrsnu ishranu. Uvođenjem različitih namirnica nemlečne ishrane, obogaćuje se i mikrobiota. Hrana je dobar izvor dobrih bakterija, posebno fermentisani mlečni proizvodi. Kada vaše dete počne da konzumira čvrstu hranu, u procesu varenja oslobađaju se nus produkti – gasovi koji mogu doneti neprijatnost u stomačiću Vaše bebe. Dobrom pripremom i unosom dobrih probiotskih bakterija pred početak ishrane čvrstom hanom, pomažemo bebi da bolje vari hranu i na taj način sprečavamo nagomilavanje gasova, nadustost i nadimanje. Ranovrsnom i balansiranom ishranom pružamo detetu različite ukuse, a u crevima bogatimo mikrobiom i pružamo šansu za zdrav rast i razvoj.

Dijareja antibioticima

Dijareja antibioticima Sprečava nastanak i skraćuje vreme trajanja dijareje izazvane antibioticima Dobro je poznato da uzimanje antibiotika može izazvati brojne neželjene efekte. Kada osoba uzima ...
Detaljnije →

Dijareja

DIJAREJA Sprečava nastanak i skraćuje vreme trajanja dijareje kod odojčadi Naučno ime za probiotik u BebiCol® kapima je Lactobacillus rhamnosus GG. To je jedan od najbolje klinički ...
Detaljnije →

Važno obaveštenje


Zbog tehničkih radova na našim sistemima, sve porudžbine poslane od 25.06 do 15.07. biće obrađene nakon 15.07. Izvinjavamo se zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljujemo na razumevanju.

This will close in 0 seconds