Kako izbeći infekcije i ojačati imunitet kod dece

Kako izbeći česte infekcije kod dece i ojačati imunitet?

Kada i kako se formira imunitet deteta?

Imuni sistem deteta se formira i razvija od rođenja. Na rođenju naš imuni sistem nema potpuno izgrađene i dovoljno snažne mehanizme da nas zaštiti od brojnih patogena, koji se nalaze svuda u našem okruženju (virusi, bakterije, gljivice). Uobičajeno je da jedno dete do predškolskog uzrasta ima u proseku 6-8 infekcija u sezoni. Najčešće infekcije dečijeg uzrasta su infekcije gornjih disajnih puteva (prehlada, upala grla, upala uha) i infekcije gastrointestinalnog trakta. U 90% ove infekcije su izazvane virusima, a mnogo ređe bakterijama.

Zašto su deca koja pohađaju vrtić češće bolesna?

Deca koja borave u jaslicama i ustanovama za predškolsku decu imaju 2-3 puta češće infekcije u odnosu na decu koja rastu kod kuće. Infekcijama su najviše pogođena odojčad i deca uzrasta do 18 meseci. Smatra se da tek nakon tri godine boravka u vrtiću dolazi do izjednačavanja učestalosti infekcija kod vrtićke dece i one koja ga ne pohađaju. Razlozi za ovakvu razliku su brojni, ali najvažniji su:

  1. Deca najmlađeg uzrasta još uvek imaju nezreo imuni odgovor.
  2. U kolektivu bliskim kontaktom dece među sobom, a zatim i razmenom igračaka, površina za igru, prouzrokovači zaraznih bolesti lako se prenose sa deteta na dete.
  3. Deca nemaju još razvijene higijenske navike (stavljaju rukice u usta, koriste cuce, neredovno peru rukice).
  4. Inkubacioni period (period kada je dete zarazno, a bolest se još uvek nije ispoljila) je različiti za različite zarazne bolesti. Naizgled zdravo dete u kolektivu može zaraziti drugu decu dok je bolest još u inkubaciji.

Roditelji su zbog česth infekcija zabrinuti za imuni sistem svog deteta i žive u strahu da se u pozadini bezazlenih prehlada koje se javljaju često, krije neko ozbiljnije oboljenje. Na sreću, to je izuzetno redak slučaj, a imunodeficijencija (urođeni poremećaj imunog sistema), ima druge karakteristike.

Kako možemo uticati da imunitet ojača?

Da bi se proredile epizode infekcije i imuni sistem deteta osnažio mogu nam pomoći suplementi, koji dokazano imaju povoljan uticaj na imuni sistem. Cink je važan element za pravilno funkcionisanje imunog sistema, a pre svega za rad grudne žlezde, koja je zadužena za pravilno funkcionisanje imuniteta i funkciju belih krvnih zrnaca. Cink ima svojstvo antioksidansa, jer sprečava oštećenje ćelija slobodnim radikalima nastalim u toku zapaljenja. Preporučena dnevna doza cinka za decu je 5-10 mg na dan. Ishranom je teško postići zadovoljavajući unos cinka zbog čega se savetuje njegova nadoknada u cilju jačanja imuniteta dece. Vitamin D je esencijalni nutritijent važan za naše zdravlje. Naučnici su dokazali da je vitamin D važan za aktivaciju i funkcionisanje ćelija našeg imuniteta. Nedostatak vitamina D može narušiti adekvatan imuni odgovor i povećati rizik za nastanak infekcije. Deca u današnje vreme sve manje provode vremena napolju, zbog čega se sve češće kod dece registruje smanjen nivo vitamina D.

Kako probiotici deluju na imunitet?

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu dati blagotvoran fiziološki efekat kada se daju u adekvatnim količinama. Glavni mehanizam dejstva je taj što probiotici regulišu imuni odgvor. Dokazano je da Lactobacillus Rhamnosus GG to postižu na taj način što preko sluznice creva deluju na ćelije imunog sistea i menjaju njihov odgovor čineći imuni sistem snažnijim. Takođe na površini crevne sluzokože probiotske (dobre) bakterije takmiče se i pobeđuju patogene popunjavajući prazna mesta na receptorima.

Primena probiotika kod dece koja pohađaju kolektiv smanjuju broj dece sa dijagnozom akutne infekcije gornjih disajnih puteva i djagnozom gastroenterokolitisa. Pored smanjenja broja probiotici smanjuju i samo trajanje epizode infekcije (deca koja koriste probiotik imaju kraće trajanje bolesti), a samim tim dovode i do ređe primene antibiotika u epizodi infekcije.

Preparat Bebicol sa cinkom u dozi od 14 kapi na dan sadrži probiotik, cink i vitamin D3 u tačno definisanoj količini, koja će imati povoljan uticaj na imuni sistem deteta, počev od najranijeg životnog doba.

Dr Slavica Mrdović, OB Loznica, neonatolog