Beba i sneg

Beba i sneg: Kako zaštititi svoje dete tokom zime?

Beba i sneg: Radost i/ili briga?

Kada pomislimo na idiličnu sliku naše bebe na prvom snegu i radosti koju oseća, u trenutku se toliko raznežimo da nam ne padnu na pamet sve one stvari za koje prethodno moramo da se pobrinemo da bi naša beba uživala u tom trenutku, odgovarajuće obučena i bezbedna…to dođe nešto kasnije. Zima može biti uistinu magično vreme, posebno za novorođenče – tu je romantika snega, svetlucanje ukrasa i poklona, topli kakao i čaj, udobni kombinezoni za sneg, ali ovaj period godine može biti jako stresan za roditelje.

Na kraju krajeva, teško je i naporno čuvati bebu tokom hladnih dana, ali nije nemoguće da to uradite više nego dobro i uspešno. Postoji mnogo korisnih načina da zaštitite svoju bebu tokom zime, a ovo su najvažnije stvari koje treba da znate o boravku vaše bebe napolju tokom hladnijeg perioda godine.

Da li je bezbedno izvoditi bebu napolje zimi?

Kratak odgovor je da – bebe mogu i trebaju da izađu napolje zimi. Međutim, boravak na snegu i hladnoći bi trebao da budu ograničen, po udaljenosti i trajanju, jer bebe nisu još u stanju da regulišu svoju telesnu temperaturu.

Trudite se da izbegavate da izvodite bebu napolje pri temperaturama ispod -9 celzijusovih stepeni. Uvek proverite i brzinu vetra i opšti utisak hladnoće. Ograničite boravak na otvorenom na 15-20 minuta ili manje.

S druge strane, takođe treba redovno da proveravate bebu da biste bili sigurni i da joj nije prevruće, jer i pregrevanje može da dovede do osipa i manjih ili većih nelagodnosti. Idealan scenario je da vašem detetu bude koliko toliko prijatno i udobno na spoljnjoj temperaturi.

Beba i sneg: Šta beba treba da oblači tokom zime?

Šta vaša beba treba da nosi zimi zavisi od toga gde se nalazi i šta će raditi. Kada, na primer, vaša beba boravi unutar doma, dovoljno je da bude obučena u svoju, nešto topliju odeću sa dugim rukavima. Međutim, opšte pravilo je da vaša beba treba da nosi u principu sličan sloj stvari koje biste i vi nosili.

Kako možete da zaštitite svoju bebu kada je napolju tokom zime?

Najbolji način da zaštitite svoje dete od nepogoda je da ga obučete na odgovarajući način. Ako je zaštićeno i dobro obučeno, boravak na snegu biće bezbedan i prijatan. Ali, obzirom da je bebin imunitet još uvek jako osetjiv i nezreo, tj. u fazi formiranja, beba je sklonija infekcijama, naročito u hladnijem zimskom periodu, kada postoji veća mogućnost prehlade usled hladnoće i pojačanoj izloženosti raznim potencijalnim virusima i infekcijama.

Da bismo na najbolji način zaštitili bebu tokom boravka na zimskom vazduhu, preporuka je uključiti probiotske kapi koje sadrže sastojke koji  pomažu jačanje imuniteta i prevenciju infekcija vaše bebe- Lacticaseibacillus rhamnosus GG, cink i vitamin D3.

BebiCol® probiotske kapi

BebiCol® sa cinkom, pored najbolje ispitanog soja korisnih bakterija na svetu- Lacticaseibacillus rhamnosus GG, sadrži i cink i vitamin D, koji  doprinose jačanju imuniteta.

BebiCol® sa cinkom se preporučuju već od prvog dana života kod:

 • atopijskog dermatitisa
 • održavanja balansa crevne mikrobiote i jačanje imuniteta
 • akutne dijareje i dijareje izazvane antibioticima

Klinička ispitivanja [1] su dokumentovala da uzimanje probiotske kulture iz BebiCol® kapi sa cinkom pomaže kod

 • dece u jaslicama i obdaništima sa čestim infekcijama
 • dece sa respiratornim i stomačnim infekcijama

Dugoročno uzimanje probiotske kulture iz Bebicol® kapi sa cinkom može pomoći da se smanji rizik od infekcije. Ako se infekcija već javi upotreba Bebicol® kapi sa cinkom može pomoći će da se ojača odbrambeni sistem.

 

 

 

       Literatura:

 1. Cold weather safety. (2019);
  org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Cold-Weather-Safety.aspx
 2. NIH alerts caregivers to increase in SIDS risk during cold weather. (2010);
  gov/news-events/news-releases/nih-alerts-caregivers-increase-sids-risk-during-cold-weather
 3. Tips to keep kids warm all winter. (2018);
  org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Winter-Safety.aspx
 4. Winter car seat safety tips from the AAP. (2015);
  org/English/safety-prevention/on-the-go/Pages/Winter-Car-Seat-Safety-Tips.aspx;
 5. “Babies in Winter: How to Protect Your Little One from the Cold”? https://www.healthline.com/health/baby/babies-in-winter .

Reference:

[1] Hojsak I et al. “Lactobacillus GG in the prevention of nosocomial gastrointestinal and respiratory tract infections”;  Pediatrics 2010;125(5):e1171-1177.