Kalendar trudnoće

Trudnoća ili drugo stanje je stanje tokom kojeg žena u sebi nosi novo biće. To je proces razvijanja fetusa u materici majke, koji počinje začećem a završava se porodom. Kada postajete mama, naročito po prvi put, značajno je da znate koliko traje trudnoća, kako se računa njen početak i predviđa termin porođaja. Takođe, učenje kako da brojite nedelje trudnoće, kada su i koliko dugi trimestri trudnoće, može vam pomoći da naučite šta možete da očekujete i kako da se pripremite za sam porođaj.

Utvrđivanje trudnoće

Trudnoća se može izvršiti putem testova koji se se vrše iz uzorka mokraće ili krvi i pokazuju prisustvo hormona HCG, koji luči posteljica u krv trudne žene, vrlo brzo nakon oplodnje. Test putem urina je komforniji i može se raditi i kod kuće. Sa druge strane, testovi utvrđivanja trudnoće iz krvi su mnogo osetljiviji, zato što detektuju mnogo niže vrednosti hormona HCG u odnosu na testove iz urina. Ukoliko uradite test na trudnoću kod kuće i on bude pozitivan svakako se preporučuje da posetite vašeg ginekologa i da potvrdite trudnoću.

Kako se računa početak trudnoće?

Uobičajeni način računanja početka trudnoće jeste prema poslednjem ciklusu, odnosno, prvi dan poslednje menstruacije se računa kao prvi dan prve nedelje trudnoće. Trudnoća zapravo traje oko 38 nedelja, jer tokom menstruacije vi niste trudni već se vaše telo tada priprema za moguću trudnoću. Do začeća dolazi oko dve-tri nedelje kasnije, tokom perioda ovulacije i zato se (po)smatra da trudnoća uobičajeno traje 280 dana, odnosno punih 40 nedelja ili punih 9 meseci.

Izračunavanje termina porođaja

Određivanje termina porođaja podrazumeva procenu datuma rođenja deteta. Okvirni termin porođaja se može izračunati na nekoliko načina u zavisnosti od računanja datuma začeća.

Prvi način računanja termina porođaja se bazira na poslednjoj menstruaciji, odnosno prvom danu poslednje menstruacije kao danu začeća. Računa se tako što oduzmete 3 meseca od prvog dana poslednje menstruacije, a onda dodate 7 dana. Na primer, ukoliko je vaša poslednja menstruacija počela 7. aprila oduzimanjem tri meseca dobija se 7. januar. Zatim se dodaje 7 dana što je 14. januar. 14. januar naredne godine se u ovom primeru uzima kao termin porođaja. Ovaj sistem predviđanja termina porođaja funkcioniše ukoliko su menstruacije redovne.

Ukoliko znate datum začeća na taj datum se dodaje se 266 dana da bi se dobio termin porođaja. Isti postupak se koristi i kada je do trudnoće došlo vantelesnom oplodnjom, kada se na dan embriotransfera dodaje 266 dana i na taj način dobija termin porođaja.

Ukoliko ne možete jasno da odredite datum začeća, vaš ginekolog može putem ultrazvučnog pregleda odrediti nedelju trudnoće u kojoj se nalazite i proceniti termin porođaja.

Kako se računaju nedelje trudnoće?

Beba provodi oko 38 nedelja u materici, ali prosečna trudnoća traje oko 40 nedelja. Razlog tome je što računanje nedelja trudnoće (ukoliko je ciklus redovan) počinje sa prvim danom vaše poslednje menstruacije, a ne danom začeća, koje se obično dešava oko dve nedelje kasnije. Prva nedelja trudnoće vodi se kao nulta nedelja.

Računanje nedelja izgleda ovako (nedelja + dan):

  1. nedelja trudnoće traje od 0. nedelje + 1 dan do 0. nedelje + 7 dana
  2. nedelja trudnoće traje od 1. nedelje + 1 dan do 1. nedelje + 7 dana

……

  1. nedelja trudnoće traje od 38. nedelje + 1 dan do 38. nedelje + 7 dana
  2. nedelja trudnoće traje od 39. nedelje + 1 dan do 39. nedelje + 7 dana

gde svaka nedelja obuhvata sedam dana.

Porođaj van predviđenog termina

Često se dešava da porođaj ne bude tačno u dan kada je predviđen. U najvećem broju slučajeva beba će se roditi pre ili posle predviđenog termina. Odstupanje do dve nedelje pre ili posle predviđenog termina smatra se uobičajenim i normalnim.

Ukoliko se porođaj dogodi u 37. i  38. nedelji govorimo o ranom terminu. Punim terminom se smatra porođaj u 39. ili 40. nedelji. Porođaj u 41. ili 42. nedelji se vodi kao kasni termin, dok porođaj posle 42. nedelje nazivamo post terminom.

Početak 37. nedelje trudnoće smatra se ulaskom u rani termin. Porođaj koji se dogodi pre 37. nedelje trudnoće smatra se prevremenim, odnosno beba je nedonesena ili nedonošče. Za sve bebe koje su došle na svet između 38. i 42. nedelje trudnoće smatra se da su rođene u terminu, budući da može doći do pogrešne procene termina, prilikom predviđanja. Porođaj posle 42. nedelje trudnoće smatra se prenesenom trudnoćom.

Kako se računaju meseci trudnoće?

Slično kao i sa nedeljama, meseci trudnoće se računaju od prvog dana poslednje menstruacije. Pošto svaki mesec nema isti broj nedelja, meseci ne mogu sto posto da se uklope sa nedeljama trudnoće. Na primer, ukoliko su prošle četiri nedelje trudnoće, vi niste trudni mesec dana. Ali se tokom prve četiri nedelje trudnoće nalazite u prvom mesecu.

Računanje u kom ste mesecu trudnoće, prema nedeljama, izgleda ovako (nedelja + dan):

Prvi mesec trudnoće traje od 1. do 4. nedelje tj. od 0. nedelje + 1 dan do 3. nedelje + 7 dana

Drugi mesec trudnoće traje od 5. do 8. nedelje tj. od 4. nedelje + 1 dan do 7. nedelje + 7 dana

Treći mesec trudnoće traje od 9. do 13. nedelje tj. od 8. nedelje + 1 dan do 12. nedelje + 7 dana

Četvrti mesec trudnoće traje od 14. do 17. nedelje tj. od 13. nedelje + 1 dan do 16. nedelje + 7 dana

Peti mesec trudnoće traje od 18. do 22. nedelje tj. od 17. nedelje + 1 dan do 21. nedelje + 7 dana

Šesti mesec trudnoće traje od 23. do 27. nedelje, tj. od 22. nedelje + 1 dan do 26. nedelje + 7 dana

Sedmi mesec trudnoće traje od 28. do 31. nedelje, tj. od 27. nedelje + 1 dan do 30. nedelje + 7 dana

Osmi mesec trudnoće traje od 32. do 35. nedelje, tj. od 31. nedelje + 1 dan do 34. nedelje + 7 dana

Deveti mesec trudnoće traje od 36. do 40. nedelje, tj. od 35. nedelje + 1 dan do 39. nedelje + 7 dana

Šta su trimestri i kako se računaju?

Trudnoća traje 9 kalendarskih meseci koji su podeljeni na trimestre (tri perioda od po tri meseca). Svaki trimestar traje 13 ili 14 nedelja i to:

Prvi trimestar traje od 0. nedelje do 13. nedelje i obuhvata prvi, drugi i treći mesec

Drugi trimestar traje od 14. do 27. nedelje trudnoće i obuhvata četvrti, peti i šesti mesec

Treći trimestar traje od 28. do 40. nedelje trudnoće i obuhvata sedmi, osmi i deveti mesec

U svakom trenutku važno je da znate u kojoj ste nedelji, mesecu ili trimestru trudnoće, budući da se u svakom od ovih perioda dešavaju različite promene koje se odnose i na mamu i na bebu. Na taj način moći ćete, znajući šta vas očekuje, da se što bolje pripremite za porođaj, a sa druge strane vašem ginekologu je to važno da bi vam pružio medicinsku negu u skladu sa periodom trudnoće u kom se nalazite i obavio dodatne preglede.

U sledećem tekstu ćemo objasniti kako napreduje trudnoća iz meseca u mesec, a ukoliko postoji nešto o čemu biste vi želeli više da znate i čitate, pišite nam svoje predloge.

 

        Literatura:

  1. https://bebo.club/kalendar-trudnoce
  2. http://neopediatrica.rs/prva-nedelja-trudnoce/
  3. http://www.womenngo.org.rs/sajt/sajt/izdanja/autonomni_zenski_centar/nasa_tela_mi/sta_ako_sam_trudna.htm
  4. https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/pregnancy-in-weeks-months-and-trimesters_10326878