Trudnoća i ishrana

Trudnoća kao stanje može izazvati kod žene više raznih emocija – od toga da je srećna, uzbuđena, do straha, brige i neprestanog razmišljanja o promenama koje dolaze. Sledećih devet meseci žena ima potpuno novi fokus da razmisli čime bi sve mogla doprineti da ostane zdrava i da donese zdravo dete na svet.

Trudnoća: Akcenat na svežoj hrani!

Pretpostavljamo da već znate koje proizvode treba izbegavati u trudnoći – neka teža hrana i alkohol posebno – ali šta da favorizujete?

Generalno, zdrava ishrana tokom trudnoće je u velikoj meri uporediva sa zdravom svakodnevnom ishranom. Tu treba imati na umu nekoliko stvari:

  • Naše kosti i mišići imaju velike koristi od kalcijuma. Konzumiranje mlečnih proizvoda, kao što je prirodni jogurt, odličan je način da unesete više kalcijuma u ​​vašu ishranu. Brokoli je takođe drugi dobar izvor kalcijuma.
  • Dobra zaliha vitamina i minerala je izuzetno važna tokom trudnoće, pa obavezno uključite puno svežeg voća i povrća.
  • Poželjno je da unesete malo proteina svakog dana, bilo u obliku nemasnog mesa, ribe, piletine ili ćuretine, jaja, pasulja ili orašastih plodova.
  • Mnoge buduće majke ne unose dovoljno folata (vitamina B9) u svoju ishranu tokom, pa uključite hranu bogatu folatima kao što su mahunarke, špargla i lisnato povrće.

Trudnoća i ishrana

Mikrobiom i trudnoća

Većina saveta o ishrani za trudnice fokusira se na nutritivnu vrednost. Međutim, tu postoji još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir – to je svet u vašim crevima.

Vaš mikrobiom, živi ekosistem prijateljskih bakterija u vašem telu i unutar njega, utiče na vaše opšte zdravlje, u interakciji sa vašim imunološkim i probavnim sistemom, i pomaže u održavanju vašeg opšteg zdravlja i blagostanja.

Dobre bakterije

Dakle, koja je tajna zdravog mikrobioma?

Pa, ne postoji, ali prvi korak ka tome je sveža, uravnotežena ishrana puna prebiotskih vlakana. Prebiotska vlakna nesvarena prolaze u creva, obezbeđuju “gorivo” za mikrobiom i podstiču bakterijsku raznolikost. Vlakna ćete naći u žitaricama, voću i povrću tamne boje.

Pomozite stvaranju zdravog crevnog mikrobioma i sa fermentisanom hranom bogatom dobrim bakterijama, kao što su organski jogurt, kefir i kimči.

Probiotici

Možete dodatno podržati svoj mikrobiom uz pomoć probiotskih dodataka. Probiotici sadrže žive bakterije koje podstiču i održavaju raznovrsnost creva. Buduće mame treba da odaberu dobar probiotik koji doprinosi održanju zdrave crevne mikrobiote za bebe već od prvog dana rođenja se preporučuju probiotske kapi BebiCol® Forte, koje sadrže probiotsku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi od 10 milijardi.

Bebicol forte- probiotik za bebe

 

 

Reference:

  1. Life Space; Pregnancy: “ What to eat when you’re pregnant”; https://www.lifespaceprobiotics.com/blogs/health-tips/what-to-eat-when-youre-pregnant

Ostavite komentar