Priprema za porođaj

Kako se žene širom sveta pripremaju za porođaj?

Šta mislite, da li mesto na svetu gde živite uslovljava bilo šta u vezi vaše trudnoće ili porođaja?

Kako se porođaj širom sveta razlikuje?

Žene svuda slično doživljavaju fizički proces trudnoće, ali tradicije koje ih okružuju se veoma razlikuju u zavisnosti od toga ko ste i gde živite.

Postoje medicinski preporučeni saveti o tome šta da radite kada ste trudni (na primer, izbegavate alkohol), ali mnoge druge tradicije su prožete sujeverjem i mitovima.

Ovi običaji se prenose obično sa majke na ćerku, i često žive dugo nakon što se neko seti zašto su uopšte i počeli.

Hajde da razmotrimo neke globalne tradicije trudnoće:

Hrana koja se izbegava iz raznih verovanja

U određenim delovima Indonezije, trudnice izbegavaju određene morske plodove, uz zabrinutost da karakteristike životinje mogu uticati na nerođeno dete. Na primer, zakrivljeni oblik škampa može dati bebi zakrivljena leđa; ili, lepljivi pipci hobotnice mogli bi da nateraju placentu da se zalepi; lignje se kreću unazad – što bi moglo dati bebi pogrešnu ideju o rođenju.

Muzika za bebine uši

U hinduističkim kulturama, od sedmog meseca trudnoće žene počinju da nose narukvice od crvenog ili zelenog stakla, jer se veruje da zvuci zveckanja prijaju fetusu.

Topla ili hladna voda

Nekim Hispano ženama se savetuje da se kupaju samo u toploj vodi, iako se nekad veruje da topla voda doprinosi problemima sa cirkulacijom. Na suprotnom kraju skale, hladna voda navodno čini karlicu žene rigidnijom, što dovodi do dužeg i težeg porođaja.

priprema za porođaj

Navike u ishrani i porođaj

Veruje se da neke namirnice dovode do pojačanog rasta bebe – nešto što biste se nadali da ćete izbeći ako se porodite u ruralnoj zajednici bez opcije carskog reza. Neke trudne Nigerijke suzdržavaju se od konzumiranja biljke jama upravo iz tog razloga, dok neke Indonežanke izbegavaju led, hladnu vodu ili spanać.

Šta sa emocijama?

Trudnice Kineskinje se podstiču da izbegavaju ekstremne emocije, pa često izbegavaju sahrane, venčanja, proslave rođendana, pa čak i strašne filmove. Štaviše, veruje se da rane objave o trudnoći destabilizuju trudnoću, tako da neki parovi čekaju do drugog tromesečja da bi saopštili vest svojim porodicama. A da bi zaštitile energiju fetusa, ne sele se u novu kuću ili ne renoviraju tokom trudnoće – niti podižu ruke iznad ramena.

Porođaj i tradicije

Koje su to kulturne tradicije oko trudnoće u Evropi? Trudnoća u ovom kraju sveta često uključuje redovne testove i preglede, plus prenatalne časove za učenje o porođaju i brizi o bebi. Imućniji parovi mogu da razmisle o poslednjem odmoru bez dece. Mnoge žene prave pretporođajne zabave, čuvene “baby showers”, posebno za prvu bebu.

Mnoge žene takođe daju prioritet vežbanju i zdravoj ishrani tokom trudnoće, uz podsticanje redovnih šetnji i sesija joge, tu je i povećan unos voća i povrća kao deo zdravog, uravnoteženog načina života.

Iako uzimanje probiotika tokom trudnoće još uvek nije tradicija za većinu žena, mnoge su počele da razmatraju njihovo korišćenje kako bi podržali zdrav mikrobiom creva, kao i opšte zdravlje i dobrobit. Probiotik koji je preporučen za bebe od prvog dana rođenja, naročito ako su rođene carskim rezom, je BebiCol® sa cinkom. BebiCol® sa cinkom sadrži najbolje ispitanu probiotsku kulturu na svetu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi. Dodatno probiotske kapi BebiCol® sa cinkom sadrže vitamin D3 i cink.

Bebicol sa cinkom

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju cink kao sastavni deo tretmana za rešavanje problema dijareje. Vitamin D3 se prema smernicama Evropskog društva pedijatara, gastroenterologa, hepatologa i nutricionista preporučuje svim bebama od rođenja pa do navršene prve godine života.

 

 

Reference:

  1. Life Space; Pregnancy: “ How women around the world prepare for birth”; https://www.lifespaceprobiotics.com/blogs/health-tips/how-women-around-the-world-prepare-for-birth

Ostavite komentar