Alergije kao nasleđe

Alergije kao nasleđe

Alergije u trudnoći

Alergijske bolesti je veoma važno pravilno pratiti i lečiti tokom perioda trudnoće – savetuje dr Ivana Filipović – pedijatar. U reproduktivnom periodu 18-30% žena  pati od neke alergijske bolesti – najčešće alergijske kijavice i astme. Sa jedne strane, alergijske bolesti mogu uticati  na prirodni tok trudnoće i na njen ishod, a sa druge, trudnoća može dovesti do pogoršanja alergijske kijavice i astme. Okosnicu terapije alergijskih bolesti u trudnoći predstavlja na prvom mestu izbegavanje alergena, pridržavanje predložene terapije, primena antihistaminika, intranazalnih kortikosteroida i uobičajene lokalne terapije za atopijski dermatitis.

Kao što je dobro poznato u nastanku alergijskih bolesti podjednako važne uloge imaju i genetika i faktori sredine. Pozitivna porodična anamneza – posebno pojava alergije u toku trudnoće, atopijski dermatitis kod majke i visoke vrednosti jedne vrste antitela (IgE) predstavljaju najznačajnije faktore rizika za razvoj alergije kod dece. Ako se zna da formiranje imunog sistema bebe počinje još u desetoj nedelji trudnoće, jasno je da se i sa sprečavanjem pojave alergijskih oboljenja mora započeti što ranije tj. još pre rođenja. Suprotno decenijskom mišljenju novije studije su pokazale da materica nije sterilna. “Dobre” bakterije su pronađene u placenti, plodovim ovojcima, plodovoj vodi, kao i u pupčanoj vrpci. Mikrobiota majke zavisi od: higijene zuba, ishrane, infekcije, ubotrebe antibiotika. Iz plodove vode beba dobija svoju prvu dozu probiotka.

Poremećaji u formiranju crevne flore – faktor rizika za alergije

Poremećaj na bilo kom nivou formiranja crevne flore kod bebe može predstavljati faktor rizika za razvoj alergije. U zavisnosti od toga da li je u pitanju prirodni porođaj ili carski rez, u kojoj nedelji se žena porodila, da li je tokom trudnoće uzimala antibiotike, kod deteta će se ređe ili češće javljati alergije. Bebe rođene carskim rezom ne prolaze kroz vaginalni kanal i samim tim dobijaju manje dobrih bakterija od majke, i zbog toga češće razvijaju alergije. Studije su pokazale da se flora ovih beba sastoji uglavnom od bakterija sa kože majke i osoblja u operacionoj sali.

Dodatno, primena antibiotka tokom porođaja može poremetiti crevnu floru ne samo majke, već i njenog novorođenčeta. Prisustvo određenih bakterija u plodovoj vodi može da dovede do prevremenog porođaja koji sa sobom nosi brojne komplikacije poput češće potrebe za kiseonikom i antibiotskom terapijom, veći broj dana provedenih u bolnici, a posebno u jedinicama intenzivnog lečenja.

Alergije kao nasleđe

Bakterije u mikrobioti novorođenčeta

Sa aspekta mikrobiote, prevremeno rođena deca imaju više anaerobnih bakterija u odnosu na decu rođenu na vreme. Samo 3 bakterije su izolovane kod prevremeno rođenih beba u 10. danu života: Enterobacteria (E.coli and Klebsiella), Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus, a veoma mali broj “dobrih”  iz roda Bifidobacteria. Zadatak lekara je da prepozna trudnice i novorođenčad u riziku. Fokus treba da bude na utvrđivanju članova porodice koji imaju alergije – vrlo jednostavna metoda, iako roditelji nekada mogu zaboravti.

Za sada su genetske studije – skupe i ne koriste se u rutinskoj kliničkoj praksi. Posebna pažnja treba da bude usmerena na novorođenčad rođenu carskim rezom, novorođenčad koja nisu na prirodnoj ishrani, novorođenčad koja su u prvim danima života primala antibiotike i ona sa visokim brojem IgE antitela u krvi pupčanika.

Lactobacillus rhamnous LGG – za dobar imuni sistem i crevnu floru kod novorođenčadi

Primena probiotske kulture Lactobacillus rhamnous LGG u kombinaciji sa D3 vitaminom i cinkom se preporučuje kod sve prethodno pomenute novorođenčadi, kao i kod trudnica koje imaju alergije – savetuje dr Filipović.

Sa primenom proizvoda bi bilo najbolje započeti još u prvom trimestru trudnoće, po utvrđivanju trudnoće, jer je to trenutak kada počinje formiranje imunog sistema. Savetuje se primena Bebicol® kapi sa cinkom i vitaminom D3 tokom čitavog perioda trudnoće, kao i u perodu dojenja. Sa primenom Bebicol® kapi kod novorođene dece u riziku treba započeti još od prvog dana života.

Bebicol sa cinkom

 

 

 

Ostavite komentar