Sindrom nervoznih creva

Sindrom nervoznih creva

Šta je sindrom nervoznih creva?

Iritabilni kolon, sindrom nervoznih creva, predstavlja najčešće oboljenje sistema organa za varenje. U pitanju je hronično stanje koje karakteriše bol u stomaku, nadutost i gasovi.

Najčešći simptom je funkcionalni abdominalni bol (bol koji se ne može pripisati nikakvom organskom poremećaju). Dodatno, kao problem deca navode grčeve, koje često prati dijareja (prebrzo pražnjenje creva), zatvor (otežano pražnjenje creva) ili njihova kombinacija. U razvijenim zemljama 10 do 15 % dece ima ovaj problem, a procenjuje se da je u Srbiji ovaj broj isti, ako ne i veći.

Šta utiče na pojavu sindroma nervoznih creva?

Na pojavu iritabilnog kolona utiču različiti faktori: stres, infekcije probavnog sistema, uzimanje antibiotika, netolerancija na određenu hranu i dr. Ono što je svima dobro poznato jeste da nervoza i uznemirenost često izazivaju nadutost, grčeve i neredovnu stolicu. Uzrok leži u tome što je crevni sistem čitavom dužinom prožet sa milionima nervnih ćelija čija je struktura slična strukturi ćelija mozga. Isti nervni transmiteri koji postoje u mozgu (serotonin, dopamin) prisutni su i u organima za varenje. Zbog toga je sindrom nervoznih creva posebno izražen u periodima pojačane psihičke napetosti i neretko se ispoljava upravo pred velike školske ispite, zbog kojih deca znaju da budu posebno zabrinuta.

Mnoga deca ponekad imaju sve ili neke od ovih tegoba. Kako možemo biti sigurni da je u pitanju iritabilni kolon?

Ako se problemi poput bola, nadutosti, gasova i zatvora ili dijareje javljaju dva puta nedeljno u trajanju od najmanje dva meseca, a vaše dete još uvek raste normalno, moguće je da pati od IBS.  Obratite pažnju da li se dete žali na:

  • Promene u učestalosti pražnjenja creva (češće ili ređe nego što je to uobičajeno)
  • Značajno izmenjenu teksturu stolice
  • Smanjenje stomačnog bola i nelagodnosti nakon pražnjenja creva

Lekar je taj koji postavlja dijagnozu. Na pregledu očekujte pitanja u vezi sa medicinskom istorijom vašeg deteta i pitanja vezano za detetovu ishranu. Dodatni testovi mogu biti potrebni kako bi se isključile druge bolesti.

Kako rešiti problem?

Uzimanje probiotske kulture iz BebiCol® kapi može da pomogne da se poprave tegobe iritabilnog kolona:

  1. Smanji funkcionalni abdominalni bol
  2. Smanje gasovi i grčevi
  3. Smanji iritacija stomaka

2010. godine je objavljena studija koja je obuhvatila 141 dete sa sindromom iritabilnog kolona ili funkcionalnim abdominalnim bolom. Studija je sprovedena u Italiji. Istraživači su tokom osam nedelja deci davali ili probiotsku kulturu iz BebiCol® kapi ili placebo. Rezultati su pokazali da tretman probiotskom kulturom iz BebiCol® kapi, može smanjiti ozbiljnost i učestalost stomačnog bola kod dece sa sindromom iritabilnog kolona. Deca koja su dobijala ovu probiotsku kulturu osećala su smanjenje bola, čak i nedeljama nakon što je tretman završen, što ukazuje da probiotici imaju dugotrajno dejstvo. 14

Rezultati sugerišu da probiotska kultura iz BebiCol® kapi može biti posebno korisna za one sa sindrom iritabilnog kolona. Moguće je da je razlog taj što deca sa sindromom iritabilnog kolona imaju disbalans dobrih i loših bakterija u crevima. Istraživači su takođe otkrili da je poboljšanje simptoma povezano sa jačanjem crevne barijere koja se desila nakon uzimanja ove probiotske kulture.

Klinička ispitivanja su potvrdila da redovno konzumiranje probiotske kulture iz BebiCol® kapi štiti sluzokožu stomaka od oštećenja. BebiCol® probiotske kapi takođe mogu pomoći da se reguliše pražnjenje creva i smanje gasovi i nadutost.