Grčevi i kako umiriti bebu

Kada nastupe grčevi : Kako umiriti bebu?

Bebe i grčevi

Samo majke znaju za te teške momente kada njihova beba doživljava grčeve, kada se smenjuju osećanja brige, panike i bespomoćnosti. Prvi znak da vasa beba doživljava grčeve je intenzivan plač koji traje tri sata ili više. Uzrok grčeva je još uvek misterija,  a tako je, nažalost, i saniranje istih.

Mnogi roditelji su isprobali mnoštvo navodnih preparata i tretmana za grčeve, ne bi li umirili svoje bebe, kao što su ponoćne vožnje kolima, masaža, akupunktura, ljuljaške na baterije, mašine za belu buku, razne kapi i „vode protiv grčeva“. Iako neki postižu uspeh sa ovim takozvanim tretmanima, malo je ili nema nauke koja bi ih zvanično podržala, a mnoge bebe i dalje ne reaguju na ove tretmane.

Pedijatri ističu da će neke bebe reagovati na mnoge od ovih intervencija, neke neće reagovati ni na jednu, dok će neke bebe će reagovati samo ponekad. Obično dok isprobate sve strategije za umirenje grčeva, beba je dovoljno stara i već ih prevazilazi.

U daljem nastavku teksta ćemo saznati nešto više o samim grčevima (kolikama) kod beba i kako ih najbolje umiriti.

Šta su grčevi – kolike?

Ne postoji posebna definicija grčeva, ali generalni opis je preterano plakanje bez objašnjivog razloga, ističu lekari.

Pedijatri  koriste „pravilo trojke“ da bi odredili stanje: „Kada beba intenzivno plače tri ili više sati u isto vreme (obično u večernjim satima) najmanje tri dana u nedelji, duže od tri nedelje zaredom – bez očiglednog razloga“, u pitanju su grčevi ili kolike.

Kolike obično počinju oko 2. ili 3. nedelje bebinog života i dostižu vrhunac oko 6. do 8. nedelje. Za razliku od redovnog plakanja odojčadi, pokušaji da se zaustavi plač izazvan grčevima hranjenjem, podrigivanjem, ljuljanjem ili promenom pelene nisu uspešni. Stanje traje do oko 3 do 4 meseca starosti.

Kad nastupe grčevi: Kako umiriti bebu?

Pitate se šta da radite sa  bebom koja ima grčeve? Prema rečima stručnjaka, odlično mesto za početak je strategija „Pet S“ za imitiranje okruženja materice. Kada to ne uspe, pređite na listu taktika za ublažavanje grčeva koje su odobrili roditelji i medicinski stručnjaci.

 • Povijte svoju bebu
 • Koristite zvuk „šuštanja“.
 • Ljuljajte svoju bebu
 • Ponudite cuclu ili je podojite
 • Dopustite joj da se razbudi
 • Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima o probioticima
 • Razmislite o eliminacionoj dijeti ako dojite
 • Obezbedite da beba podrigne
 • Nosite ih u naručju ili u nosiljci
 • Priuštite im laganu masažu
 • Pronađite podršku

U nastavku pročitajte više o ovim strategijama i drugim načinima da umirite bebu sa kolikama.

Grčevi kod beba: „Pet S“ strategija za ublažavanje

Pošto lekari ne znaju tačan uzrok kolika, izuzetno ih je teško lečiti. Konvencionalni lekovi, antacidi i lekovi protiv bolova  ne mogu „izlečiti“ ovo stanje. Isto važi i za modifikacije u ishrani. Jedna od stvari koja bi mogla da funkcioniše: oponašanje života u materici pomoću strategije „Pet S“.

Bebe imaju urođeni refleks koji se pokreće kada im se stvore uslovi slučni kao unutar materice. To je kao prekidač za  za plač. Pet S uključuje povijanje, šuštanje, ljuljanje, sisanje i ležanje na boku ili stomaku.

Povijanje

Pri povijanju se savetuje da ostavite određeni prostor tako da kukovi imaju prostora za kretanje.

Šuštanje

Lekari ističu da su unutar materice zvukovi glasniji od usisivača. Oponašanje zvukova nalik materici pomaže bebama da spavaju duže. Snimanje kiše ili čak zvuk fena za kosu takođe može da funkcioniše. Iako ćete možda smatrati da su ovi zvukovi glasni, bebe ih smatraju “utešnim”, jer su približne onome što su čule u materici.

Ljuljanje

Sporo i glatko ljuljanje održava bebu mirnom. Doktori ističu da držanje i ljuljanje neće razmaziti bebu, kako se to nekada smatra. U materici su bebe ljuljane pri svakom pokretu majke, pa čak i ako držite bebu 18 sati dnevno, to je značajno umiruje. Studija[1] objavljena u časopisu Pediatrics otkrila je da su bebe koje su roditelji držali oko 16,5 sati dnevno plakale upola manje od onih čiji su ih roditelji držali u naručju oko 8 sati dnevno.

Sisanje

Bebe imaju jak nagon za sisanjem u prvih nekoliko meseci života, a zadovoljavanje tog nagona može brzo smiriti uznemirenu bebu. Pokušajte da svojoj bebi sa kolikama date cuclu. Dok neke dojene bebe to mogu odbiti, to će pružiti trenutno olakšanje za druge bebe.

Ležanje na boku ili stomaku

Dok su budne, postavite bebu preko podlaktice ili u krilo sa glavom koja vam leži u ruci. Uplakanu bebu je najlakše smiriti kada leži na boku ili stomaku. (Napomena: Bebe nikada ne bi trebalo da spavaju na boku ili stomaku, jer to povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi).

Zapamtite da je svaka beba drugačija. Nekima je potrebno povijanje i šuškanje, dok se druge ne smiruju dok ne dodate ljuljanje. A zahtevnijim bebama obično je potrebno četiri ili pet S stvari usklađenih zajedno, da bi se smirile.

Druge taktike za ublažavanje grčeva kod beba

Doktori ističu da je veoma važno znati da grčevi nisu vaša krivica: oni nemaju nikakve veze sa vama, vašim hranjenjem, vašim roditeljstvom ili bilo čim drugim. Ako očajnički želite da zaustavite bebin plač, možete eksperimentisati sa ovim trikovima dok ne pronađete onaj koji najbolje odgovara vašoj bebi.

Grčevi i probiotici za bebe- potencijalno rešenje problema

Istraživanja pokazuju da probiotici [2] mogu olakšati simptome grčeva. U italijanskoj studiji sa 83 bebe, plač se smanjio za 75% nakon 28 dana kod onih koje su dobijale probiotike u odnosu na 25% kod onih koje nisu. BebiCol® Forte kapi sadrže probiotsku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi, i preporučuju se kod novorođenčadi i beba već od prvog dana života.

Eksperimentišite sa svojom ishranom

Ako dojite, razmislite o eliminisanju mlečnih proizvoda ili povrća koje izaziva gasove, poput kupusa i karfiola. Takođe ograničite unos kofeina i razmislite o odustajanju od začinjene hrane. Ako se plač vaše bebe ne smiri za nekoliko nedelja, možete se vratiti na uobičajenu ishranu.

Grčevi kod beba i gasovi

Višak gasova je jedna od teorija o tome šta uzrokuje grčeve kod beba. Držite bebine noge na grudima nekoliko minuta da ih se rešite. Često podrigivanje tokom hranjenja takođe može pomoći. Takođe možete da pređete na flašicu koja ograničava vazduh koji vaša beba unosi.

Koristite nosiljku

Hodajte napred-nazad po sobi sa bebom u nosiljci. Istraživači su otkrili da su bebe koje su nošene na rukama, u nosiljkama ili ljuljalicama najmanje tri sata dnevno, plakale su u proseku mnogo manje od onih beba koje se uopšte nisu nosile.

Masirajte svoju bebu

Masaža je korisno sredstvo za podsticanje opuštanja kod beba. Nežno trljajte njihova leđa, stomak, ruke i noge laganim potezima. Da biste usavršili svoju tehniku, pohađajte časove masaže ili pročitajte jednu od mnogih knjiga o umetnosti masaže za bebe.

Napravite pauzu i odmorite se

Novopečeni roditelji se često osećaju krivim što žele odmor od svoje novorođenčadi. Ali doktori kažu da je stavljanje bebe na bezbedno mesto, kao što je krevetac ili ograda za igru, i odlazak – čak i na nekoliko minuta – upravo ono što treba da uradite kada plač bebe preti da vas “gurne” preko vaših granica. Čak i smanjenje glasnoće plača tako što ćete biti na drugoj strani zida ili vrata može smanjiti napetost.

Zašto je toliko važno da  se odvojiti  od situacije? Postoji jaka veza između preteranog plača i povrede bebe. Istraživanje roditelja više od 3.250 beba u Holandiji otkrilo je da je više od 5% ošamarilo ili protreslo svoju bebu barem jednom zato što je plakala.

Povežite se sa grupama za podršku – lično ili na društvenim mrežama

Povežite se sa grupom roditelja kako se ne biste osećali izolovano. Lako je ubediti sebe da ste jedini sa tim problemom, da nešto nije u redu sa vama i da ljudi misle da ste loš roditelj jer ne možete da naterate svoju bebu da prestane da plače. Dobijanje podrške vam omogućava da održite razum i daje vam određenu distancu i malo perspektive.

Razmislite o stručnoj pomoći

Plač i umor mogu biti okidači za probleme u braku, postporođajnu depresiju, neuspeh u dojenju, zlostavljanje, preterane posete lekaru ili prekomernu upotrebu lekova za bebe, kao i pušenje, saobraćajne nesreće i verovatno gojaznost, jer kada ste toliko umorni, donosite loše odluke o hrani i sevmu ostalom, ističu lekari. Zato razmislite o tome da zatražite potražite pomoć od stručnih lica za mentalno zdravlje – psihologa, psihijatara o psihoterapeuta, koji vam mogu pomoći da se nosite sa uticajem bebinog plača.

 

Literatura:

 1. Parents: “How to Soothe a Colicky Baby”; By Karin A. Bilich and Tamekia Reece
 2. Parents: “Newborn Crying: What It Means and How to Handle It”; y Sarah Bowen Shea Updated on December 26, 2022;  Medically reviewed by David L. Hill, MD
 3. Parents: “Colic in Babies: Symptoms, Causes, and Treatment”; By Norine Dworkin-McDaniel
 4. “Why Is My Baby Crying?: The Parent’s Survival Guide for Coping with Crying Problems and Colic Paperback” – January 31, 2006; by Barry Lester PhD (Author), Catherine O’Neill Grace (Author)
 5. Simply Parenting: Understanding Your Newborn And Infant Paperback – January 1, 2003 by Mary Ann LoFrumento MD (Author)
 6. Parents: “Probiotics: The Friendly Bacteria”

 Reference: 

[1] Journal of Pediatrics: https://www.jpeds.com/

[2] “Lactobacillus reuteri (American Type Culture Collection Strain 55730) versus simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study”; Francesco Savino 1, Emanuela Pelle, Elisabetta Palumeri, Roberto Oggero, Roberto Miniero; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17200238/ .