Carski rez

Carski rez

Šta je carski rez?

Carski rez (C-section) je hirurški porođaj bebe kroz rez na majčinom trbušnom zidu i materici.

Carski rezovi mogu pomoći ženama koje su u opasnosti od problema da izbegnu opasne situacije pri porođaju i mogu biti spas u hitnim slučajevima.

Carski rez rade ginekolozi-akušeri (lekari koji brinu o trudnicama pre, tokom i posle porođaja) i neki porodični lekari. Babice ne mogu da rade carski rez.

Kada je neophodan carski rez?

Carski rez se zakazuje ako lekar zna da bi vaginalni porođaj bio rizičan po trudnicu. Lekar može da indikuje carski rez u sledećim slučajevima:

 • beba je u naopakom (stopala idu prvo) ili poprečnom (bočnom) položaju u materici (iako se neke bebe mogu okrenuti pre nego što porođaj počne ili porođaj vaginalno pomoću posebnih tehnika)
 • beba ima određene urođene mane (kao što je teški hidrocefalus)
 • majka ima problema sa placentom, kao što je placenta previa (kada je placenta prenisko u materici i pokriva grlić materice)
 • majka ima zdravstveno stanje koje može učiniti vaginalni porođaj rizičnim za nju ili bebu (kao što su razna zdravstvena stanja)
 • neke višeplodne trudnoće
 • majka je ranije imala operaciju materice ili raniji carski rez (iako mnoge takve žene mogu bezbedno da imaju vaginalni porod nakon carskog reza)

Carski rezovi u hitnim slučajevima

Neki carski rezovi su neočekivani hitni porođaji u slučaju kada se jave problemi sa majkom i/ili bebom tokom trudnoće ili porođaja. Hitan carski rez se može uraditi ako:

 • porođaj se ne odvija predviđenim tokom
 • placenta se prerano odvaja od zida materice (process se naziva abrupcija placente)
 • pupčana vrpca se stegne (što može uticati na snabdevanje bebe kiseonikom) ili uđe u porođajni kanal pre bebe (što se naziva prolaps pupčane vrpce)
 • beba je u fetalnom stresu — određene promene u bebinom otkucaju srca mogu značiti da beba ne dobija dovoljno kiseonika
 • bebina glava ili celo telo su preveliki da prođu kroz porođajni kanal

Ako vam je lekar preporučio carski rez najbolje je osloniti se na njegovu procenu.

Kako se radi carski rez?

Sledi kratak pregled šta se obično dešava tokom zakazanog carskog reza.

Pre nego što započne postupak, anesteziolog će razgovarati o tome šta će biti urađeno kako biste bili sigurni da ne osećate bol. Regionalna anestezija blokira osećaj iz određenih delova tela i koristi se za ublažavanje bolova i kod vaginalnog i kod porođaja carskim rezom.

Da biste se pripremili za porođaj carskim rezom, verovatno ćete imati sledeću pripremu:

 • postavljeni su različiti monitori koji prate rad srca, disanje i krvni pritisak
 • vaša usta i nos prekriveni maskom za kiseonik ili cevčicom postavljenom u nozdrve da vam daju kiseonik
 • kateter (tanka cevčica) umetnut u bešiku kroz uretru (što može biti neprijatno kada se postavi, ali ne bi trebalo da bude bolno)
 • intravenska premedikacija (ubod u rame ili ruku)
 • vaš stomak je opran i svaka dlaka između pupka i stidne kosti obrijana
 • postavljene su zaštitne zavese/barijere oko vašeg stomaka

Nakon što dobijete anesteziju, lekar pravi rez na koži stomaka – obično horizontalno (neposredno iznad linije stidnih dlačica, što se ponekad naziva „bikini rez“).

Doktor zatim nežno deli trbušne mišiće da bi došao do materice, gde će napraviti još jedan rez u samoj materici. Ovaj rez može biti vertikalni ili horizontalni. Lekari obično koriste horizontalni rez u materici, koji se naziva i poprečnim.

Nakon što se napravi rez u materici, beba se nežno izvlači. Doktor usisava tečnost iz bebinih usta i nosa, zatim steže i preseče pupčanu vrpcu. Kao i kod vaginalnog porođaja, trebalo bi da budete u mogućnosti da vidite svoju bebu odmah. Zatim se vaše novorođenče predaje medicinskoj sestri ili lekaru na nekoliko minuta.

Ginekolog zatim uklanja placentu iz vaše materice, zatvara matericu rastvorljivim šavovima i zatvara abdominalni rez šavovima ili hirurškim spajalicama koje se obično uklanjaju, bezbolno, nekoliko dana kasnije.

Ako je beba dobro, možete držati i/ili dojiti svoje novorođenče u sobi za oporavak. Možda će vam trebati pomoć da držite bebu na dojci ako morate da ležite ravno.

Hoću li nešto osetiti?

Nećete osećati nikakav bol tokom carskog reza, iako ćete možda osetiti senzacije poput povlačenja i pritiska. Većina žena je budna i jednostavno utrnuta od struka naniže uz pomoć regionalne anestezije (epiduralni i/ili spinalni blok) tokom carskog reza.

Na taj način, žena je budna da vidi i čuje kako se njena beba rađa. Zavesa će biti na vašem stomaku tokom operacije, ali možda ćete moći da zavirite dok se vaša beba rađa iz stomaka.

Ponekad, ženi kojoj je potreban hitan carski rez može biti potrebna opšta anestezija. To znači da će biti u nesvesti (ili „uspavati“) tokom porođaja i neće se sećati ničega, niti će osećati bol.

Koji su rizici carskog reza?

Carski rez je danas generalno siguran i za majku i za bebu. Međutim, postoje rizici sa bilo kojom vrstom operacije. Potencijalni rizici carskog reza uključuju:

 • pojačano krvarenje (koje može, iako retko, zahtevati transfuziju krvi)
 • infekcija (obično se daju antibiotici kako bi se ovo sprečilo)
 • povreda bešike ili creva
 • reakcije na lekove
 • ugrušci krvi
 • smrt (veoma retka)
 • moguće povrede bebe

Regionalna anestezija koja se koristi tokom carskog reza i opšta anestezija se smatraju bezbednim za bebu, ali mogu izazvati probleme kao što su mučnina i nizak krvni pritisak kod majke.

Bebe rođene carskim rezom ponekad imaju probleme sa disanjem (prolazna tahipneja novorođenčeta) jer porođaj nije ubrzao izbacivanje tečnosti iz njihovih pluća. Ovo obično postaje bolje samo od sebe u toku prvog ili dva dana života.

Carski rez može – ili ne mora – uticati na buduće trudnoće i porođaje. Mnoge žene mogu imati uspešan i siguran vaginalni porođaj nakon carskog reza. Ali u nekim slučajevima, budući porođaji će možda morati da budu carski rezovi, posebno ako je rez na materici bio vertikalni, a ne horizontalni. Carski rez takođe može dovesti ženu u povećan rizik od mogućih problema sa placentom u budućim trudnoćama.

U slučaju hitnih carskih rezova, koristi su obično daleko veće od rizika. Carski rez bi mogao spasiti život.

Kakav je oporavak od carskog reza?

Kao i kod svake operacije, obično postoji određeni stepen bola i nelagodnosti nakon carskog reza. Period oporavka je takođe nešto duži nego kod vaginalnih porođaja. Žene koje su imale carski rez obično ostaju u bolnici oko 3 ili 4 dana.

Odmah nakon toga možete osetiti svrab, mučninu u stomaku i bolove – sve su to normalne reakcije na anesteziju i operaciju. Ako vam je potrebna opšta anestezija za hitni carski rez, možda ćete se osećati umorno, zbunjeno, hladno, uplašeno, uznemireno ili čak tužno. Vaš lekar vam može dati lekove za ublažavanje bilo kakve neprijatnosti ili bola.

Prvih nekoliko dana, pa čak i nedelja, možda ćete:

 • osećati se umorno
 • imate bol oko reza (lekar može da vam prepiše lekove i/ili preporuči lekove protiv bolova bez recepta koji su bezbedni za uzimanje ako dojite)
 • imati zatvor i gasove
 • teško se krećete i/ili podižete bebu

Može pomoći ako poduprete stomak blizu reza kada kijate, kašljete ili se smejete. Ovi iznenadni pokreti mogu biti bolni. Moraćete da izbegavate vožnju ili podizanje bilo čega teškog kako ne biste vršili nepotreban pritisak na svoj rez.

Proverite sa svojim lekarom kada možete da se vratite svojim normalnim aktivnostima (obično nakon otprilike 6 do 8 nedelja, kada je materica zarasla). Kao i kod vaginalnog porođaja, ne bi trebalo da imate seks dok vam lekar ne da zeleno svetlo, obično oko 6 nedelja nakon porođaja.

Često i rano hodanje može pomoći u ublažavanju nekih bolova i nelagodnosti nakon carskog reza. Takođe može pomoći u sprečavanju krvnih ugrušaka i održavanju pokreta creva. Ali nemojte se forsirati – polako i neka vam neko pomogne da se krećete, posebno uz i niz stepenice. Neka vam prijatelji, porodica i komšije neko vreme pruže ruku pomoći oko obroka i kućnih poslova, posebno ako imate drugu decu.

Iako bi dojenje u početku moglo biti malo bolno, ležanje na boku da biste dojili ili korišćenje kvačila (ili fudbala) može da skine pritisak sa vašeg stomaka. Pijte puno vode da biste pomogli u snabdevanju mlekom i da biste izbegli zatvor.

Ožiljci od carskog reza vremenom blede. Oni će postati manji i postati prirodne boje kože u nedeljama i mesecima nakon porođaja. I pošto se rezovi često prave u zoni „bikinija“, mnogi ožiljci od carskog reza nisu ni primetni.

Emotivno, možda ćete se osećati malo razočarano ako ste se nadali vaginalnom porođaju ili ste prošli kroz porođaj koji se završio carskim rezom. Zapamtite da carski rez ne čini rođenje vaše bebe manje posebnim niti vaše napore manje neverovatnim. Na kraju krajeva, prošli ste kroz veliku operaciju da biste doneli svoju bebu na svet!

 

 

Literatura:

 1. Nemours Kids Health: “Cesarean Sections (C-Sections)” ; medically reviewed by: Larissa Hirsch, MD
 2. Nemours Kids Health: ” Preparing for Multiple Births”; medically reviewed by: Larissa Hirsch, MD;
 3. Nemours Kids Health: “Dealing With Pain During Childbirth”; medically reviewed by: Elana Pearl Ben-Joseph, MD;
 4. Nemours Kids Health:” Epidurals”; medically reviewed by: Elana Pearl Ben-Joseph, MD;
 5. Nemours Kids Health: “Recovering From Delivery”; medically reviewed by: Elana Pearl Ben-Joseph, MD;